Uutta eloa mäelle


Niin sitä tultiin kahdeksankymmentäluvun puolelle. Majatalo eli elämäänsä kuin nuori poron vasa, mutta yksi asia vireytti mäen arkea enemmän kuin mikään muu. Matti ja Tuula saivat tyttären, ja siinä pientä Tiina-tyttöä tuijotellessani suli tämän tontun sydän. Ja saipa touhu lisää tohinaa punttiin myös sukupolvenvaihdoksen ansiosta. Huone numero yksi sai Matin ja Tuulan perheen asukkaikseen, eikä Tuula sieltä ole vieläkään lähtenyt. Mutta mihinkäs sitä, jos en olisi niin kovin kiintynyt saunaani niin en panisi moista asuinpaikkaa itsekään pahakseni! Muistan sen kuin eilisen, kun Tuula asettui vuoden 1989 helmikuun ensimmäisenä päivänä virallisesti taloksi Hettaan. Hyväsydäminen emäntä, taisin tokaista Matille.

Sukupolvenvaihdoksen aikaan Majataloa alettiin laajentaa. Punaisesta rakennuksesta tuli mäen silmäterä, ja väki päästiin majoittamaan uusiin tiloihin. Mutta ei mennyt kauaakaan, kun lama koetteli kansaa. Niin siinä kävi, että kauniissa Lapissa ei enää vierailtu kuin ennen. Mutta jaksoivatpa Matti ja Tuula puurtaa niin sinnikkäästi, että vaikeat ajat selätettiin. Mihin tällainen vanha tonttukin olisi muuttanut, jos köpelösti olisi käynyt. Kun kerran on kotoisan saunan löytänyt, ei ainakaan takaisin metsään käy tie! Siinä elelimme tyytyväisinä entistä laajemmassa majatalossa, lamasta selvinneinä ja elämää nähneinä. Vuonna 1999 Matin ja Tuulan ponnistukset saivat kiitosta, kun heille myönnettiin Enontekiön vuoden yrittäjä -palkinto. Kyllä siinä oli ilossa pitelemistä, ja taisivat onnen kiljahdukset kaikua kauas mäen viertä alas.

Vuosituhannen vaihduttua koitti jälleen aika laittaa rakennustontut työn kimppuun. Paikka uudistui niin, etten meinannut sitä tunnistaa: mäelle kohosivat niin kokoustilat, kuntosali kuin lisää huoneita. Majatalosta oli tullut hotelli. Kuulin, kuinka vieraat kuiskuttelivat toisilleen onnistuneesta laajennustyöstä. Majatalon lisäksi mäen kauneus on aina ollut vieraiden mieleen. Täältä on niin helppoa lähteä vaeltamaan Lapin kauniiseen luontoon.

Suureksi harmikseni Matti kuoli äkillisesti ennen kuin urakka saatiin valmiiksi. Niin lähti hieno mies mäeltä, mutta kyllä me täällä tiedämme, että hän kaikessa vielä elää mukana. Tuula ja Tiina jatkavat arvokkaiden perinteiden vaalimista yhä edelleen, ja tiedän Matin olevan kovin ylpeä heistä. Tuula onkin ollut mainio emäntä, ja tehnyt toimitusjohtajana hyvää mäen elämälle. Olen nähnyt hänet jos jonkinmoisessa touhussa mukana, eikä hän kyllä karsasta mitään työtä. Niin on lempeä ja vaatimaton nainen, että vanhan saunatontunkin sydän pakahtuu.